Kaliteli Bir Hayat: Sağlıklı Yaşam
Bir çocuğun sağlıklı beslenmesi için elimizden geleni yaparız değil mi? Gıda boyalarından, şekerlemeden ve zararlı besinlerden onu uzak tutmak için malzemeleri değiştirerek istediklerini elde etmeye çalışırız. Peki kendimiz için bunu yapıyor muyuz? Sağlıklı beslenme nasıl olmalı, gerçekten uzun ve kaliteli bir yaşam için gerekli mi diye düşünüyorsanız doğru yerdesiniz! Bu yazımızda sağlıklı bir yaşam nasıl olmalı onu konuşacağız.
Genler yaşamda inanılandan daha küçük bir rol oynar. Sağlıklı bir yaşam için düzgün bir beslenme öncelikli gelir. Birkaç alışkanlık ile birçok şeyi düzeltebiliriz.
Aşırı Yemekten Uzak Durun
Sınırlı kalori alımı daha uzun yaşamanıza ve hastalıklardan uzak durmanıza yardımcı olabilir. Doyduğumuz kadar yemeli ve ekstrasını yememeye özen göstermeliyiz.
Sağlıklı Atıştırmalıklar
Kuruyemiş, çerez bunlar ara öğünlerimizde rahatlıkla tüketebileceğimiz şeylerdir. Protein, lif, antioksidanlar ve faydalı bileşenler bakımından zengindirler! Dahası bakır, magnezyum, B6 ve E vitaminleri gibi birçok vitamin ve mineral kaynağıdır. Fındık ise bunların en önemlisidir. Günlük rutininize biraz fındık eklemeye ne dersiniz? Bu sizi daha sağlıklı tutacaktır..
Zerdeçal İle Dost Olmalısınız
Özellikle yaş alma söz konusu olduğunda zerdeçal harika bir seçenektir. Bunun nedeni ise bu baharatın kurkumin adı verilen güçlü bir biyoaktif bileşik içermesidir. Antioksidan ve antienflamatuar özelliklerinden dolayı, kurkumin beyin, kalp ve akciğer fonksiyonlarının korunması yardımcı olduğu kanserlere ve yaşa bağlı hastalıklara koruma sağladığı düşünülmektedir.
Bitki Besini Tüketin
Meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tohumlar, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi çok çeşitli bitki besinlerini tüketmek hastalık riskini azaltabilir. Uzun ve sağlıklı bir ömründe anahtarı olabilir!
Aktif Olun
Fiziksel olarak zinde olmak, günde 15 dakika bir egzersiz yapmak ömrünüze ek 3 yıllık bir süre gibi bir faydaya ulaşmanızı sağlayacaktır. Haftada 150 dakikadan fazla egzersiz yapmak en iyisidir, ancak küçük bir miktar bile yardımcı olabilir.
Tütün Ürünü Kullanmayın
Tütün ürünleri sağlığına direkt etki eder. Hastalıkları ve erken ölümleri beraberinde getiren sigarayı bırakmak için asla ve hiçbir zaman geç değil! Bırakmak hayatınızı önemli ölçüde uzatabilir ve hiçbir zaman çok geç değildir.
Alkol Alımınızı Ölçün
Fazla ve sık alkol alımından karaciğer, kalp ve pankreası kötü etkiler. Ancak ölçülü tüketim ile bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.
Kendi Mutluluğunuza Önem Verin
Mutlu hissetmek, yaşamınızı önemli ölçüde etkileyecektir. Mutluluğunuz sadece ruh haliniz için değil aynı zamanda yaşam süreniz içinde olumlu etkiler göstermektedir. Her şeyiniz beyinde başlar.
Stres ve Endişeden Kaçının
Kaygı ve stres sağlığınızı önemli ölçüde etkileyebilir. Hayata iyimser bir bakış açısı ile bakarak kaygı ve stresi azaltmanın yollarını bulmalısınız! Ne fiziksel ne de ruhsal anlamda kendinizi strese sokmamalısınız.
Sosyalliğe Önem Verin
Güçlü bir sosyal çevre strese daha az olumsuz tepki vermenize sebep olabilir. Başkalarından destek almak, arkadaş ve ailenizden bakım kabul etmek ve iyiliğe karşılık vermek size iyi gelecektir.
Vicdan Sahibi Olun
Bir kişinin öz disiplini, düzeni, verimli ve hedef odaklı olma yeteneğini vicdanı ifade eder. Vicdanlı bireylerin tehlikeli riskler alma veya strese olumsuz tepki verme olasılıklarının, düşük olması ve başarılı bir yaşam sürdürmelerinin daha olası olmasıdır.
Uyku Düzeniniz Olsun
Hücre işlevini düzenlemek ve vücudunuzun dinlenerek iyileşmesi için önemlidir. Uyku süresi de önemli bir faktör olarak görülmektedir, çok az veya çok uzun olması da zararlıdır. Her gece 7-8 saat derin bir uyku içeren bir rutin geliştirmek sağlığınız için daha iyi olacaktır.
Sağlıklı ve uzun yaşam kontrolünüzün ötesinde görülebilir, ama birçok alışkanlık hayat kalitenizi ve süresinizi belirler. Sağlığınız için yukarıdaki örnekleri ele alarak yaşadığınızda uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olabilirsiniz.